Šef EU Delegacije i EU Specialni predstavnik u BiH, Ambasador Peter Sorensen, i zamjenik ambasadora Mađarske, Lajos Kohari posjetili su Gradišku

Sjeverni grad Gradiška bila je mjesto posjete šefa Delegacije EU i Specijalnog predstavnika EU u BiH, Ambasadora Petera Sorensena i zamjenika ambasadora Mađarske, Lajosa Koharia. Tom prilikom oni su se sastali sa opštinskim vlastima i razgovarali o načinu funkcionisanja lokalne zajednice, koja je po svom nivou vlasti najbliža građanima i ima ključnu ulogu u procesu priključivanja Bosne i Hercegovine EU.

“Bosna i Hercegovina ima vrlo dobru osnovu za integraciju u EU. To danas vidimo u Gradišci, ali smo vidjeli to i prilikom posjeta drugim gradovima i opštinama u BiH “, izjavio je Ambasador Sorensen nakon sastanka s Zoranom Latinovićem, gradonačelnikom Gradiške i Radislavom Dončićem, predsjednikom Skupštine opštine Gradiška.

Ambasador Sorensen i zamjenik ambasadora Mađarske, Kohari, su takođe posjetili gradski muzej, koji izlaže istorijske artefakte nastale u blizini Gradiške, te su posjetili i Muzičku školu gdje su učenici za njih, kao svoje goste, pripremili kratak recital. Mladi muzičari iz Gradiške su u ovoj godini osvojili 40 nagrada na različitim takmičenjima. Nakon toga, ambasador Sorensen bio je domaćin radnog ručka sa predstavnicima poslovne zajednice.

Ambasador Sorensen se isti dan sastao i sa premijerkom Republike Srpske, Željkom Cvijanović, u Banja Luci. Razgovarali su o raznim pitanjima vezanim uz evropske integracije Bosne i Hercegovine uključujući i provođenje EU projekata finansijske pomoći.

Europa.ba