Vodstvo i odgovornost su ključni budućnost BiH u EU – Ashton i Füle

Zajednički članak visoke predstavnice i potpredsjednice Evropske komisije Catherine Ashton i evropskog komesara za proširenje Štefana Fülea

Srbija i Kosovo su napravili istorijski iskorak prema Evropskoj uniji. Evropski lideri su odlučili da otvore pristupne pregovore sa Srbijom i započnu razgovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom. Ovo je od izuzetnog značaja, ne samo za Srbiju i Kosovo, već i za cijelu regiju zapadnog Balkana, posebno jer se Hrvatska pridružila Evropskoj uniji 1. Jula ove godine.

Sporazum između Srbije i Kosova odražava njihovu odlučnost da svoju budućnost vide u Evropskoj uniji i zasnovan je na predanosti ka doprinosu trajnom pomirenju u regiji. To, takođe, pokazuje kredibilitet politike proširenja EU; EU ispunjava svoja obećanja kada zemlja pristupnica ispunjava neophodne kriterijume.

Priznavanjem napretka koji su Srbija i Kosovo postigli na normalizaciji međusobnih odnosa, Evropska unija je prepoznala odvažnost premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija prilikom zaključivanja nedavnog revolucionarnog sporazuma.

Postoje dvije značajne lekcije koje se mogu naučiti iz iskustva Srbije i Kosova, kako bi se izbjeglo da Bosna i Hercegovina zaostane za drugim zemljama u regionu:

Kao prvo, zamah treba dati hrabro i odvažno vodstvo. U slučaju Srbije i Kosova, premijeri Dačić i Tači su postigli kompromis koji je, iako nije idealan ni za jednu stranu, pomogao da krenu naprijed. Bez političke hrabrosti i odlučnosti, evropska perspektiva Bosne i Hercegovine neće napredovati.

Drugo, slušati građane je od ključnog značaja. Građani u regiji, a definitivno i u Bosni i Hercegovini, žele ne samo da imaju poslove, trgovinu i investicije, nego i da žive zajedno u miru. EU pomaže da se sve to ostvari. To je razlog zbog kojeg su zemlje centralne i istočne Evrope željele članstvo nakon 1989. godine i razlog zbog kojeg lideri u vama susjednim zemljama napredak ka EU smatraju prioritetom. Vjerujemo da političari moraju biti odgovorni građanima, a prošlog mjeseca smo vidjeli da je taj osjećaj prisutan i na ulicama nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini.

Evropska unija je ovdje prisutna kao partner koji je posvećen Bosni i Hercegovini. Naša ponuda je jasna. No, čini se da su kratkotrajni stranački ili etnički interesi do sada bili važniji od odluka o dugoročnoj budućnosti. To se hitno mora promijeniti, a ostvarivanje te promjene je pitanje i za političke lidere i za narod.

Politički lideri Bosne i Hercegovine sada trebaju da se pozabave pitanjem provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”, kako bi okončali diskriminaciju. Time će otvoriti put za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i za podnošenje vjerodostojnog zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji. Znamo da provođenje presude “Sejdić i Finci” ne može riješiti sve izazove sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina. No, vjerujemo da se oni mogu rješavati kasnije, kako Bosna i Hercegovina bude napredovala u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Stoga, postavlja se pitanje da li je Bosna i Hercegovina sretna zbog toga što zaostaje, dok njeni susjedi idu naprijed? Evropska unija ne može i neće vama nametati vašu budućnost. Mi ćemo vam pomoći, ali, naposljetku, Bosna i Hercegovina je odgovorna da sada poduzme prave korake, ako je evropska budućnost ono što njeni građani žele.

Europa.ba