Šest regionalnih debata “Upoznajte promjene” održane širom BiH – Predstavljene promjene i prikupljene informacije o posljedicama ulaska Hrvatske u EU

Šest regionalnih javnih debata “Upoznajte promjene”, organizovanih od strane Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH, održano je krajem juna i u julu u šest bh. gradova koji graniče sa Hrvatskom – Bihaću, Brčkom, Orašju, Livnu, Čapljini i Gradišci. Debate su imale za cilj da predstave promjene koje ulazak Hrvatske u EU donosi BiH u oblasti trgovine, izvoza i pograničnog režima, ali i da kreira forum koji je lokalnom stanovništvu omogućio da iznese svoje mišljenje o tome kako ove promjene utiču na njihovu svakodnevnicu.

Pored stručnjaka i Delegacije EU i Kancelraije specijalnog predstavnika EU u BiH, debatne panele su sačinjavali i predstavnici ambasade Hrvatske u BiH, predstavnici jedne od zemalja članica EU, lokalni akteri i predstavnici relevantnih opštinskih, kantonalnih, entitetskih i državnih institucija.

Glavni problemi najviše isticani tokom debata bili su nedovoljan broj graničnih prelaza, mogućnost uspostavljanja dodatnih BIP-ova i novi režim prelaska granice i pograničnih propusnica. Generalni zaključak učesnika u debatama bio je da priključenje Hrvatske EU pruža odlične prilike i otvara nove perspektive za BiH, ali i da bh. institucije na svim nivoima nisu pripremile zemlju za dolazaka EU na njene granice i da trebaju raditi kako bi se ovo stanje otklonilo.

Europa.ba