Rekonstrukcija tvrđave Kastel koju finansira EU napreduje po planu

Radovi prve faze, na cjelini 9 tvrđave Kastel u Banja Luci, za koju je Evropska unija kroz IPA fondove do sada obezbijedila 2,5 miliona eura je u toku. Cilj je vraćanje Kastela u prvobitno stanje kako bi taj prostor, pored svoje istorijske uloge, mogao odgovoriti i drugim namjenama.

„U toku su radovi na kamenoj kući, koja će nakon rekonstrukcije biti pretvorena u Muzej grada Banjaluke, i radovi na rekonstrukciji južnih bedema, okrenutih prema rijeci Vrbas. Završetkom radova planiranih za prvu fazu, postići ćemo funkcionalnost tvrđave Kastel između cjeline 9, koja obuhvata kamenu kuću i cjeline 2, kojoj pripadaju kule kod Ljetne scene, podzemni arsenal i dio bastiona i bedema. Najvažnije od svega, imaćemo bezbjedan prostor i otvorićemo nove mogućnosti za kulturni život Banjaluke, RS i BiH uopšte.“, kaže Vladimir Pandurević, voditelj programa za demokratiju i ljudska prava, omladinu i kulturu pri sektoru Operacija Delegacije Evropske unije u BiH.

Ukazujući na značaj projekta za grad Banjaluka, Administrativna služba grada opredijeljena je pretvaranju tvrđave „Kastel“ u okosnicu razvoja turističke ponude i infrastrukture za kulturna dešavanja. Grad Banja Luka do sada je uložio oko 1,7 miliona KM, planiraju uložiti još oko 200 000 KM u toku ove i naredne godine. Projekati kao što je ovaj stvoriće neophodne uslove za brojna kulturna, zabavna i turistička dešavanja, koji imaju za cilj jačanje turističke ponude, stvaranje novih radnih mjesta, te stvaranje vizuelnog identiteta grada.

Druga faza rekonstrukcije Kastela trebala bi početi marta 2014. godine.

Europa.ba