Ambasador Peter Sorensen i diplomate EU posjetili Banja Luku

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, ambasador Peter Sorensen, ambasador Velike Britanije, Nigel Casey, ambasador Republike Italije Ruggero Corrias, ambasador Republike Mađarske, Jozsef Pandur, otpravnik poslova ambasade Republike Grčke, Sotirios Demesticas, zamjenik šefa misije ambasade Kraljevine Španije, Luis Bueno i generalni konzul Republike Hrvatske u Banja Luci,  Dunja Jevak posjetili su Banja Luku u četvrtak, 12. septembra 2013. godine.

Tokom posjete, ambasador Sorensen i diplomate EU su se sastali sa zvaničnicima Republike Srpske kako bi razgovarali o gorućim pitanjima koja se moraju riješiti da bi se omogućilo Bosni i Hercegovini da napreduje u europskim integracijama – prvenstveno, provođenje presude Sejdić-Finci i uspostavljanje mehanizma EU koordinacije.

“Rješenje za slučaj Sejdić-Finci treba pronaći što prije, posebno imajući na umu činjenicu da se približava izborna godina . Nema vremena za gubljenje jer će u protivnom evropski put BiH biti zamrznut i bh. građani će gubiti benefite ukoliko se ne napreduje sa EU agendom. EU ne želi da vidi BiH koja zaostaje i jedini način za napredak zemlje jeste da se pozabavi ključnim pitanjima sa EU agende. Ono što lideri BiH treba sada da urade jeste da ispune svoje obaveze i prema svojim građanima i prema EU”, izjavio je ambasador Sorensen.

Ambasador Sorensen i diplomate EU su se, takođe, susreli i sa opštinskim rukovodstvom u Banja Luci, obišli tvrđavu Kastel čiju rekonstrukciju finansira Evropska unija sa 2,2 miliona eura, sastali se sa lokalnim nevladinim organizacijama, te posjetiti Dom za djecu “Rada Vranješević”.

Ambasador Sorensen se sastao i sa biskupom banjalučkim, Franjom Komaricom.

Europa.ba