Sastanak sa Transparency International: EU podržava jačanje BiH institucionalnog i političkog okvira

 

Ambasador Peter Sørensen, šef Delegacije Evropske unije (EU) Delegacije u Bosni i Hercegovini (BiH) i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH sastao se danas sa gđom. Anne Koch, direktoricom Transparency International (TI ) za Evropu i središnju Aziju. Tom su prilikom razgovarali o sadašnjim uvjetima u BiH i saradnji EU sa Transparency International.

U posljednjih pet godina BiH je postigla napredak kada je u pitanju uspostavljanje okvira za borbu protiv korupcije. Konkretno, BiH antikorupcijska strategija i Akcijski plan usvojen je 2009. godine, a zatim je iste godine usvojen i Zakon za uspostavu antikorupcijske Agencije, te je na osnovu toga agencija postala operativna. Na entitetskom nivou, uspostavljena su posebna tijela koja imaju zadatak da koordiniraju antikorupcijske aktivnosti i antikorupcijske politike.

Međutim, jačanje institucionalnog i političkog okvira mora dati konkretne rezultate, kao što je transparentno zapošljavanje u javnom sektoru i učinkovito pružanje zdravstvenih usluga.

Osim navedenog, potrebno je još dosta učiniti kako bi se ojačali antikorupcijski okviri i što je najvažnije, samu implementaciju antikorupcijskih mjera. Ključni zakoni su još uvijek u izradi: Novi zakon o javnoj nabavi i zakoni koji pružaju adekvatnu zaštitu za tzv. “dojavljivače” korupcijskih aktivnosti.

Delegacija Evropske unije u BiH i TI ima vrlo konstruktivnu saradnju. Delegacija Evropske unije u BiH nedavno je financirala grant projekt koji je implementirao TI BiH, i koji je rezultirao tzv. Nacionalnom procjenom cjelovitosti, odnosno standardnim TI pristupom koji ima za cilj ocijeniti pravni temelj i stvarne performanse relevantnih institucija, i koji se tiče sveukupnog antikorupcijskog sistema.

Europa.ba