Vaš popis za vaše potrebe

članak ambasadora Petera Sorensena,
šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika EU

U periodu od 1. do 15. oktobra 2013. godine, u Bosni i Hercegovini će biti održan Popis stanovništva, domaćinstava i stanova, prvi put nakon 1991. godine.

Način provođenja popisa je opštepoznat, i ovdje i širom svijeta: tako dobijamo podatke o stanovništvu, domaćinstvima i stanovima. Samim tim, cilj popisa je utvrđivanje broja stanovnika u zemlji, kao i upravnih jedinica te podataka o demografskim, obrazovnim, ekonomskim, migracionim i drugim karakteristikama stanovništva.

Možda to izgleda kao apstraktan i birokratski proces, ali, ustvari, popis u Bosni i Hercegovini je povezan sa budućim boljim kvalitetom života svih građana. Razlog zašto vlasti provode popis je dobijanje podataka koji će pomoći u planiranju. To je potrebno za dobro upravljanje.

Planiranje je potrebno za mnoge službe i institucije koje koristite svaki dan: škole, fakulteti i univerziteti, komunalne usluge, kao što su struja i plin, infrastruktura za podršku ekonomskim aktivnostima, kao što su ceste, bolnice, stambeno zbrinjavanje koje ide u korak s promjenama stanovništva, itd. Jednostavno rečeno, ne možete znati koliko je škola ili policijskih stanica potrebno da služe društvu, ako ne znate veličinu populacije. Popis je nešto što vaša zemlja treba da bi mogla da rukovodi sobom. Vi trebate učestvovati u popisu da bi podaci bili što precizniji.

To, također, znači bolju kvalitetu života u međunarodnom kontekstu – perspektivi evropskih integracija. Mi želimo da Bosna i Hercegovina bude član EU, a nakon što Bosna i Hercegovina podnose zahtjev za članstvo, njen prvi zadatak biće da popuni sveobuhvatan upitnik Evropske komisije, što je nemoguće učiniti bez preciznih i relevantnih statističkih podataka koji se dobijaju popisomi. Dakle, popis stanovništva je i dio putovanja vaše zemlje u Evropsku uniju.

Dodatno, podaci prikupljeni popisom će pomoći Bosni i Hercegovini da ubuduće efektivno distribuira fondove EU. Naprimjer, pravilna raspodjela je iznimno važna u poljoprivrednom sektoru.

Sve to su razlozi zbog kojih je Evropska unija, pored tekuće podrške našeg statističkog tijela EUROSTAT-a, osigurala i finansijsku pomoć za popis u iznosu od 12,3 miliona eura. To će pomoći Bosni i Hercegovini da provede popis stanovništva u skladu sa evropskim standardima. Međunarodna posmatračka operaciji, koju je osnovala Evropska komisija, također prati cijeli proces, kako bi se osiguralo da popis bude proveden na fer, transparentan i profesionalan način.

Stoga, pozivam sve u Bosni i Hercegovini da učestvuju u popisu stanovništva, te da daju podršku Agenciji i zavodima za statistiku u ovom procesu, kako bi ishod popisa bio kvalitetan.

Specifične okolnosti u Bosni i Hercegovini imaju uticaja na popis, kao što utiču i na druga pitanja. Prema standardima EUROSTAT-a i Evropske komisije, upisuju se samo podaci o državljanstvu. Pitanja o izražavanju etničke pripadnosti, jezika i religije su uvrštena od strane vlasti Bosne i Hercegovine, koje također imaju odgovornost za upravljanje tim rezultatima. Na vama je da odlučite da li ćete odgovoriti na ova pitanja.

Državljani Bosne i Hercegovine u dijaspori koji žele da učestvuju u popisu i budu popisani sa prebivalištem u inostranstvu, to mogu učiniti preko interneta, a popisnicu je moguće preuzeti na službenoj web-stranici popisa.

Saradnja i priprema statističkih institucija u Bosni i Hercegovini zaduženih za provođenje popisa – Agencije za statistiku BiH, Federalnog zavoda za statistiku i Republičkog zavod za statistiku Republike Srpske – od vitalnog je značaja. Pred njima je veliki posao. Pred vlastima Bosne i Hercegovine je naporan rad u narednim mjesecima, kao i velika odgovornost, da koriste podatke prikupljene popisom za dobrobit cijelog društva. Možete očekivati i zahtijevati da se ovi podaci koriste za racionalno i efikasno trošenje vašeg novca prikupljenog porezima.

Ovo je vaš popis, za vašu zemlju, za vašu budućnost. Pozivam sve građane Bosne i Hercegovine da se odazovu i osnaže svoju zemlju, omogućavajući joj da dobije precizne podatke o svom stanovništvu, jer su vam te informacije potrebne.
www.popis2013.ba

Europa.ba