Izjava EU u Bosni i Hercegovini povodom 10. oktobra, Svjetskog dana borbe protiv smrtne kazne

Delegacija EU i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini (BiH) izdaje sljedeće saopštenje u dogovoru sa šefovima misija EU u BiH:

Danas se širom svijeta obilježava evropski i svjetski Dan borbe protiv smrtne kazne. Šefovi misija Evropske unije u Bosni i Hercegovini naglašavaju da se Evropska unija protivi primjeni smrtne kazne u svim slučajevima i okolnostima i dosljedno pozivaju na njeno univerzalno ukidanje.

EU smatra da je smrtna kazna surova i nehumana i da njeno ukidanje ima suštinsku ulogu u zaštiti ljudskog dostojanstva. Globalno ukidanje smrtne kazne predstavlja jedan od glavnih ciljeva politike EU u domenu ljudskih prava.Ova opredijeljenost je jasno istaknuta u Smjernicama EU za smrtnu kaznu, koju je Savjet usvojio 1998. i revidirao 2013. godine.

U svom radu na ukidanju smrtne kazne, EU će i dalje koristiti sva raspoloživa diplomatska sredstva i instrumente pomoći u okviru saradnje. Takođe, EU ostaje bitan akter i donator podržavanja nastojanja organizacija civilnog društva širom svijeta kroz kampanje za ukidanje smrtne kazne.

Ukidanje smrtne kazne je preduslov za ulazak u EU. Stoga, šefovi misija EU u Bosni i Hercegovini snažno apeluju na vlasti u Bosni i Hercegovini, naročito vlasti Republike Srpske, čiji Ustav i dalje propisuje smrtnu kaznu za najteža krivična djela, da obezbijede puno ukidanje smrtne kazne.

Saznajte više o stavu EU prema smrtnoj kazni na web stranicama EEAS-a i Evropske komisije

Europa.ba