Pčelarstvo – jačanje privrede Goražda

Goražde je u periodu od 14. oktobra do 16. oktobra 2013. bilo domaćin sajma „Dani meda“ organizovanog u okviru projekta „Pčelarstvo – aktivnost budućnosti“. Ovaj projekat provodi Općina Goražde u saradnji sa partnerima iz Srbije i finansijsku podršku EU.

Ruralni razvoj je osnovna oblast kojom se projekat bavi s posebnim fokusom na razvoj pčelarstva i proizvodnje meda u pograničnim područjima Goražda i Prijepolja.

„Projekat treba da istakne poseban značaj ruralnog razvoja naročito pčelarstva i proizvodnje meda konkretno za ovo pogranično područje koje je u glavnom ruralno. Razvoj pčelarstva i proizvodnje meda je bitno za ekonomski razvoj ove lokalne zajednice. Mi se nadamo da će se ovim projektom ostvariti i neki novi kontakti i poslovne veze, da će se se ojačati njihov nastup na tržištima u Srbiji i u BiH, ali i da će uspjeti izvoziti dalje u EU, istakla je Ljiljana Pantić, program menadžer za prekograničnu saradnju u Delegaciji EU u BiH.

„Projekat sadrži niz aktivnosti počevši od edukacija, stručnih treninga za članove upravnog odbora do edukacija vezanih za pčelarstvo, javne tribine i tehničko jačanje kapaciteta udruženja gdje je naglasak stavljen na rukovanjem različitom opremom za pčelarstvo. Pored ovog sajma u Goraždu, jedna sajamska manifestacija je već održana i u Prijepolju. U okviru projekta je također planirana i stručna posjeta u Sloveniju, Celje. Obzirom da je Slovenija jedna od država koja je u EU, radujemo se da će naši pčelari imati priliku steći nova znanja i razmijeniti iskustva sa kolegama iz Slovenije“ istakla je Asima Džambegović, projekt menadžer.

Projekat je započet u junu ove godine i trajat će sve do juna 2014. Godine a finansiran je iz IPA sredstava u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina u iznosu od 183.000 eura. Pored nosioca projekta Općine Goražde u projekat su uključena Udruženje pčelara „Behar“ i Udruženje voćara „Drina“ te iz Srbije Opšina Prijepolje, Udruženje pčelara iz Prijepolja i Udruženje voćara „Zlatna malina“ Prijepolje.

Europa.ba