EU pomaže obnovu arhitektonskog nasljeđa u Stocu

Povodom završetka radova na rekonstrukciji odabranih građevina kulturnog i istorijskog nasljeđa, u sklopu projekta “ARCH-Stolac: Nasljeđe kao most između zajednica, obnova arhitektonskog nasljeđa u Stocu – obnova i razvoj ratom razorene zajednice”, 30. oktobra održana je ceremonija u Stocu.

Ovaj projekat finansirala je Evropska unija s 1,5 miliona eura, a provelo ga je Federalno ministarstvo kulture i sporta. Četiri grupe objekata su obnovljene u sklopu projekta: Stari grad Stolac, mostovi na rijeci Bregavi, mlinovi na rijeci Bregavi i Šarić kuća.

Gostima na ceremoniji obratili su se zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi, ministar kulture i sporta FBiH Salmir Kaplan i načelnik općine Stolac Stjepan Bošković.

Zamjenik šefa Delegacije Europske unije u BiH Renzo Daviddi naglasio je da je Evropska unija ponosna što je dio procesa rekonstrukcije impresivnih kulturnih i istorijskih znamenitosti u Stocu.

“Nadam se da će izvrsni rezultati koje vidimo u Stocu danas biti podsjetnik političarima da treba staviti na stranu političke nesuglasice i fokusirati kolektivnu energiju na europsku budućnost zemlje”, rekao je dr. Daviddi.

Ministar kulture i sporta FBiH Salmir Kaplan naglasio je važnost ovog projekta za građane Stoca.

“Ovo je najveći projekt u Stocu nakon rata, a to je iznimno važno jer on obnavlja, briše tragove rata i ponovno uspostavlja povjerenje između ljudi koji ovdje žive”, rekao je Kaplan.

Načelnik općine Stjepan Bošković izrazio je zadovoljstvo završetkom projekta i dodao da je projekt uspio ujediniti građane Stoca.

Europa.ba