Izjava ambasadora Sorensena povodom 9. maja, Dana Evrope

 

„Ove, 2014. godine obilježavamo stotu godišnjicu od početka Prvog svjetskog rata, što ovogodišnjem 9. maju, Danu Evrope, daje dodatno značenje. Stradanje miliona ljudi u Prvom svjetskom ratu i sukobi koji su uslijedili uzeli su veliki danak među evropskim stanovništvom i s pravom podstakli velike umove, utemeljitelje EU, da razmisle o tome kako spriječiti pa čak i potpuno onemogućiti buduće sukobe.

Evropska unija je rezultat ideje o potrebi izgradnje obavezujućih odnosa između nacija kako bi Evropljani mogli da žive u miru i prosperitetu. Dan Evrope, koji se obilježava 9. maja, stoga je prilika da slavimo prevazilaženje značajnih razlika između evropskih nacija kroz težnju da se oblikuje zajednička budućnost.

U tom duhu, naš moto je „Ujedinjeni u različitosti“ i to danas vidimo i u Bosni i Hercegovini. Sarajevska gradska Vijećnica je savršen primjer toga.  Ova građevina je simbol mnogo toga: arhitektonske vizije, učenja, institucionalne memorije, zanatskog umijeća, opštinske demokratije i izdržljivosti građana Sarajeva. Rekonstrukcija Vijećnice je finansirana sredstvima građana EU u iznosu od 9 miliona eura jer ono što Vijećnica predstavlja je blisko i našim srcima.

Vraćanje ovog dragulja gradu, Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu predstavlja trajnu poruku solidarnosti građana EU sa građanima Bosne i Hercegovine a posebno gradom Sarajevom.

Ova poruka se može prenositi u cijeloj zemlji. Iz tog razloga EU finansira i restauraciju istorijskih znamenitosti u Stocu, Banjaluci i Novom Gradu.

Međutim, naša poruka solidarnosti je puno više od cigle i cementa. Pola milijarde građana EU želi da građani Bosne i Hercegovine imaju ono što smo mi postigli tokom posljednjih decenija združenim snagama vlada, društava i građana EU. Neotuđiva lična prava i osnovne slobode. Demokratska vladavina. Snažna vladavina prava. Bolji životni standard. Našu odlučnost da te vrijednosti prenesemo i u BiH potvrđujemo otvorenim pozivom zemlji za mogućnost članstva u EU. Na tome svakodnevno radimo zajedno sa institucijama ove zemlje.

Nije tajna da izgradnja demokratskog društva zahtijeva kontinuiran rad. Na Dan Evrope prisjećamo se zajedničke odgovornosti za očuvanjem, radom i proširenjem demokratskog društva na cijeli kontinent.

U ime Evropske unije i njenih predstavnika u Bosni i Hercegovini, želim vam sretan Dan Evrope!“

Više informacija o sredstvima koja je EU uložila u obnovu Vijećnice u Sarajevu: http://archive.europa.ba/News.aspx?newsid=6783&lang=BS 

Europa.ba