Forum za prosperitet i zapošljavanje počeo u Sarajevu

Dvodnevni „Forum za prosperitet i zapošljavanje“ je počeo danas u Sarajevu. Nakon što su objavljeni zaključci Savjeta za spoljne poslove, u aprilu 2014. godine, i njegov poziv na proširenje programa između EU i BiH, Specijalni predstavnik EU je 26. i 27. maja organizovao veliku konferenciju na temu ekonomskog oporavka Bosne i Hercegovine, uključujući i oporavak nakon nedavnih poplava.

Cilj “Foruma za prosperitet i zapošljavanje“ je utvrđivanje mjera koje će privući investicije, zauzeti širi pristup ekonomskim prilikama, podstaći otvaranja novih radnih mjesta i ostvariti bolju socijalnu zaštitu.

Forum okuplja zainteresovane strane i građanstvo Bosne i Hercegovine kako bi se identifikovale konkretne politike i mjere za pomoć privredi zemlje ozbiljno pogođene razornim poplavama. U programu Foruma je održavanje plenarne sjednice te pet radionica o mogućim reformama, a rezultat radionica bi trebale biti preporuke za preduzimanje konkretnih poteza.

Specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH, ambasador Peter Sorensen, je otvorio Forum i tokom govora istakao:

„Ekonomski oporavak u ovim teškim vremenima je važniji za Bosnu i Hercegovinu nego ikad. Naš ‘Forum za prosperitet i zapošljavanje’ omogućava platformu za sve građane ove zemlje da učine baš to – iniciraju proces socio-ekonomskih reformi koji će voditi ka više investicija, većoj zaposlenosti, većim javnim prihodima te, naravno, boljem životnom standardu svakog građanina i društva u cjelini. Danas, ovdje, imamo predstavnike svih segmenata bh. društva: nauke, političkih partija, nevladinog sektora, ‘think tank-ova’ i drugih. Drago mi je da smo okupili toliko stručnjaka u području ekonomskih reformi i tranzicije.“

Ministar inostranih poslova Njemačke, Frank-Walter Steinmeier, zamjenik premijera Turske, Ali Babacan, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Vjekoslav Bevanda, i predsjedavajući Predsjedništva, Bakir Izetbegović, takođe su govorili na ceremoniji otvaranja.

Gdin. Steinmeier je rekao:

“Želim da iskoristim ovaj forum da pozovem bh. političare da skupe hrabrosti da sprovedu reforme kako bi ojačali ekonomiju Bosne i Hercegovine. Dozvolite mi da vas podsjetim da je prije samo 10 godina Njemačka bila među zemljama sa najvećom stopom nezaposlenosti u Evropi. Danas, Njemačka ekonomija je jaka zahvaljujući reformama”.

Gdin. Babacan je kazao:

“Koegzistencija, kompromis, konsenzus, saradnja. Ovo je potrebno Bosni i Hercegovini kako bi krenula naprijed i da bi se stvorila politička stabilnost i predvidljivost koja će privući investitore i strana ulaganja. Mi smo svjesni da je Bosna i Hercegovina bogata prirodnih ljepota i prirodnih resursa. Vrijeme je da oni počnu donositi korist građanima i ekonomskom razvoju”.

Gdin. Bevanda je rekao:

“Ono što nama u Bosni i Hercegovini sada potrebno je pomoć naših prijatelja iz čitavog svijeta. Treba da poboljšamo poslovno okruženje i privučemo strane investicije. Takođe, treba da reformišemo tržište rada, iskorijenimo korupciju i učinimo institucije funkcionalnijim. Ovo je jedini način da krenemo naprijed”.

Gdin. Izetbegović je rekao:

“Mi praktično treba da reformišemo sve sektore ekonomije i javne uprave. Bez reformi, ne možemo imati ekonomski rast i razvoj koji nam je sada potreban više nego ikada”.

Forum je počeo minutom ćutnje za žrtve nedavnih poplava u Bosni i Hercegovini, a svi su se govornici osvrnuli na razaranja uzrokovana poplavama i iskazali svoje saučešće i solidarnost sa ljudima iz pogođenih područja.

Prije ceremonije otvaranja, Ambasador Sorensen i gdin. Steinmeier su održali bilateralni sastanak i razgovarali o trenutnoj političkoj i socio-ekonomskoj situaciji u Bosni I Hercegovini, kao i o putu zemlje ka EU.

Pročitajte govor ambasadora Sorensena u cjelosti ovdje

Europa.ba