EU info centar u BiH otvoren za javnost

EU info centar (EUIC) u BiH službeno je otvoren 2. juna u zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu uz prisustvo predstavnika lokalnih vlasti i međunarodne zajednice. Govoreći na događaju, ambasador Peter Sorensen, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik naglasio je da je BiH na putu ka evropskim integracijama te da je bitno da građani imaju najbolji mogući pristup informacijama o procesu integracije i šta je to Evropska unija.

“Sve povratne informacije nam govore da ljudi žele znati više – i žele znati više detalja. Nadamo se da će EU info centar zadovoljiti te potrebe svojim dnevnim radom kao i događajima koje će organizovati širom zemlje,“ naglasio je ambasador Sorensen dodajući kako će se građani, novinari i studenti moći obratiti Centru kada budu trebali informacije o EU.

EUIC će pružati informacije o EU, njenim institucijama i politikama, i programima na lokalnom i regionalnom nivou.

Centar se nalazi u zgradi Delegacije EU u BiH, u Sarajevu na adresi Skenderija 3a, i otvoren je za javnost od 09:00 do 17:30 od ponedjeljka do četvrtka i od 09:00 do 16:30 petkom.

EUIC također nudi publikacije o institucijama EU i evropskim integracijama na engleskom i lokalnim jezicima, a osoblje EUIC će biti tu da pruže pomoć na bilo koje pitanje. Centar je također otvoren za organizovane grupne posjete, kao što su seminari, radionice i druge događaje o EU integracijama, kao i za kulturna događanja i izložbe u kontekstu Evropske unije.

Posjetioci će imati priliku pretraživati informacije i web stranice o Evropskoj uniji i svim aktivnostima na službenoj web stranici EUIC u BiH – www. euinfo.ba

EUIC je projekt finansiran sredstvima Evropske unije kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA).

Europa.ba