Poplave u Bosni i Hercegovini: Izvještaj ECHO-a

Odjeljenje  za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu Evropske komisije (ECHO) nedavno je objavilo ažuriranu verziju izvještaja o pomoći EU Bosni i Hercegovini u vezi sa najvećim poplavama ikada zabilježenim u ovoj zemlji.

Počevši sa 13. majom, obilne kiše su uzrokovale poplave i klizišta velikih razmjera. Preko 3,000 klizišta je, pored svih ostalih šteta, prourokovalo i opsanost od pomjeranja minskih polja i znakova koji ih obilježavaju. Prema navodima bh. vlasti, poplavama je u različitim razmjerama pogođeno 60 gradova i naselja, tj. ukupnu teritoriju od 10,000 do 13,000 km2.

Ministarstvo sigurnosti BiH je 15. maja zatražilo međunarodnu pomoć od Mehanizma civilne zaštite EU kroz Centar za koordinaciju hitnog odgovora Evropske komisije (ERCC). EU je odgovorila angažujući jednu od najvećih humanitarnih misija pomoći ikada.

Spasilačke operacije su završene 25. maja i prva faza hitnog odgovora (ispumpavanje i pročišćavanje vode i čišćenje) sada se privodi kraju. Faza oporavka je već počela, uključujući sveobuhvatnu procjenu potreba koja je započela 29. maja.

Pročitaje kompletan izvještaj ECHO-a ovdje

Europa.ba