EU reportaže: EU solidarnost sa Bosnom i Hercegovinom nakon poplava

Obilne kiša koje su padale tokom mjeseca maja 2014. godine u Bosni i Hercegovini (BiH) uzrokovale su velike poplave, a naknadno i klizišta. Broj klizišta je viši od 3000, te predstavljaju rizik da, uz svu drugu štetu, premjesti minska polja i znakove upozorenja na nove nepoznate lokacije. Prema informacijama vlasti Bosne i Hercegovine, 60 gradova je ozbiljno ili uopće oštećeno, a zauzimaju otprilike ukupnu površinu od 10.000 km2 do 13.000 km2.

Ministarstvo sigurnosti BiH je 15. maja zatražilo međunarodnu pomoć od Mehanizma civilne zaštite EU kroz Centar za koordinaciju hitnog odgovora Evropske komisije (ERCC). EU je odgovorila angažujući jednu od najvećih humanitarnih misija pomoći ikada.

Pored do sada upućene hitne humanitarne pomoći, Evropska komisija je izdvojila dodatnih 65 miliona eura za saniranje situacije nakon poplava. Od tog iznosa, 3 miliona je izdvojeno za humanitarnu pomoć najugroženijima u obje zemlje, i to za njihove najhitnije potrebe, naročito za prehrambene artikle, zdravstvenu zaštitu i sredstva za čišćenje, prvu pomoć i zbrinjavanje. Preostali iznos od 62 miliona eura izdvojen je za obnovu i humanitarne potrebe u pogođenim područjima u kratkoročnom i srednjoročnom periodu. Ova sredstva su preraspodijeljena iz ranijih programa koji se finansiraju iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA).

RTRS reportaža istražuje do detalja pomoć Evropske Unije Bosni i Hercegovini, koja je uručena do sada usred najteže poplave ikad zabilježenih u toj zemlji.

Europa.ba