Nagrada za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu i Turskoj

Nagrada za integraciju Roma ima za cilj da napravi vidljivijim postojeće izazove s kojima se suočavaju Romi u zemljama proširenja, doprinose NVO koje su od neprocjenjive važnosti u pomaganju romskoj zajednici i rad Evropske unije po pitanju inkluzije Roma, kao jednog od svojih prioritetnih područja u vezi sa temeljnim pravima.

Nagrada za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu i Turskoj 2014 će biti dodijeljene projektima koji su pod jurisdikcijom proširenja dali inovativni doprinos punoj društvenoja integraciji Roma. Pobjednički projekti će morati demonstrirati originalan pristup, koji nude holistička rješenja za savladavanje postojećih socijalnih razlika između većinskih zajednica i romske populacije na održiv način.

Pobjednici će dobiti novčanu nagradu za koju je Generalni direktorat za proširenje Evropske komisije izdvojio ukupno 98,000 eura za sve nagrade. Dodijeliće se sedam nagrada, jedna iz svake jurisdikcije proširenja. Nagrade će dodijeliti komesar za proširenje i politiku susjedstva na ceremoniji oktobra 2014. godine u Briselu.

Kako se prijaviti

Svoju kandidaturu možete prijaviti na slijedeće načine:

• e-mailom: molimo pošaljite svoju prijavu u prilogu (u Word ili OpenOffice Writer formatu) na adresu: ELARG-Award-Roma@ec.europa.eu

• poštansku pošiljku molimo uputite na adresu:

European Commission
DG Enlargement
‘Award for Roma Integration’
Rue de la Loi 15,
1049 Brussels, Belgium

Rok za prijave je 6. avgust 2014. godine (18:00 sati po Briselskom vremenu – CEST za prijave putem e-maila ili preporučene pošiljke).

Prijave se neće vraćati učesnicima. Ukoliko svoju prijavu pošaljete poštom, molimo da svakako zadržite kopiju za svoju arhivu.

Više informacija na:

Nagrada za integraciju Roma – stranica Proširenje EU

Europa.ba