Sorensen i Macaes o naporima BiH na putu ka EU

„Evropska unija će nastaviti aktivno pomagati Bosnu i Hercegovinu u njenom oporavku od katastrofalnih poplava koje su je zadesile u maju 2014. godine“, izjavio je danas u Sarajevu šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen na sastanku sa državnim sekretarom za evropske poslove Portugala Dr. Brunom Maçãesom

“Vlasti u BiH sada moraju još više raditi na promovisanju privrednog razvoja, provedbi ekonomskih reformi, stvaranju bolje poslovne klime, i borbi protiv korupcije. Proces oporavka će ponuditi prilike za ulaganja u obnovu. Također, fokus treba staviti na prevenciju poplava i zajedničke aktivnosti u regionu s ciljem minimiziranja budućeg rizika“, dodao je amabasador Sorensen.

Tokom sastanka, ambasador i državni sekretar su razgovarali i o privrednoj i društvenoj situaciji u zemlji. Ambasador je istakao šest područja ekonomskih reformi definiranih tokom Foruma za prosperitet i zapošljavanje u BiH, koji je održan u maju ove godine. To uključuje sljedeće: smanjiti poreska opterećenja u zapošljavanju (koja trenutno iznose i do 40 posto); ukloniti druge specifične barijere za zapošljavanje novih radnika; ukiniti administrativne barijere za ulaganja; poduzeti ozbiljne reforme u zastarjelim preduzećima i usvojiti plan poboljšanja korporativne kulture: ozbiljno rješavati problem korupcije kroz uklanjanje poticaja za korupciju i čineći administrativne procedure transparentnijim; i usmjeravati socijalnu pomoć prema onima kojima je ona najpotrebnija.

Europa.ba