U Banjaluci se održava prateći seminar Foruma za prosperitet i zapošljavanje u BiH

Radni seminar u okviru Foruma za prosperitet i zapošljavanje u Bosni i Hercegovini održava se u utorak, 15. jula u Banjaluci. Ovaj seminar je nastavak napora specijalnog predstavnika EU u BiH, uz podršku Ambasade Norveške u BiH i Centralne banke BiH, za definisanje „Sporazuma za rast i razvoj,“ sveobuhvatnog seta prijedloga i aktivnosti koje trebaju preduzeti bh. vlasti kako bi ojačale ekonomski razvoj u državi.

“Očekujemo da ćemo završiti programski dokument kojeg bismo željeli predstaviti vlastima i javnosti naredne sedmice,“ rekao je u svom uvodnom obraćanju zamjenik šefa Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, dr Renzo Daviddi.

„U bh. politici postoji značajan nedostatak rasprave o ekonomskoj politici. To je čudno, kada znamo da građani ove države smatraju da su ekonomska pitanja najrelevantnija za njih,“ zaključio je dr Daviddi.

Ostali glavni govornici  na pratećem seminaru Foruma za prosperitet i zapošljavanje u BiH su ambasadorica Norveške u BiH, NJ.E. Anne Vibeke Lilloem, guverner Centralne banke BiH, g. Kemal Kozarić i dekan Ekonomskog fakulteta, Univerziteta u Banjaluci g. Novak Kondić.

Seminar je okupio predstavnike vlasti, ekonomske stručnjake, predstavnike lokalnih i međunarodnih finansijskih institucija i poslovnih organizacija kao i druge partnere. Također su bili prisutni i vodeći eksperti iz susjednih zemalja koji su podijelili svoja iskustva pri rješavanju sličnih problema. Učesnici su važna ekonomska pitanja razmatrali na tri panela: “Investiranje i poslovanje”, “Porezi, doprinosi i državni izdaci” i “Tržišta rada i troškovi poduzetništva”.

Više informacija o aktivnostima Foruma za prosperitet i zapošljavanje u BiH saznajte ovdje

Pročitajte govor guvernera Kozarića u cjelosti ovdje

Pročitajte govor ambasadora Lilloe u cjelosti ovdje

Pogledajte prezentaciju dr Daviddija o sažetaku diskusija  ovdje

Europa.ba