Počeli radovi na područjima pogođenim poplavama u okviru Programa EU za oporavak od poplava

Sa ciljem da se omogući normalizacija  životnih uslova te da se osigura da pomoć stigne do najugroženijih, Evropska unija je 15. augusta pokrenula Program EU za oporavak od poplava za Bosnu i Hercegovinu vrijedan 43.52 miliona eura, od kojih EU finansira 42.24 miliona eura.

Cilj programa je da se omogući popravak:

– 4,000 stambenih objekata za približno 14,000 osoba,
– 90 obrazovnih ustanova (uključujući objekte za predškolski odgoj),
– tri opštinske zgrade i četiri centra za socijalnu zaštitu,
– četiri zdravstvene ustanove,
– 10 objekata za vodoopskrbu,
– 100 lokalnih puteva i mostova.

Uz to, cilj programa je da kreira ili održi 2000 radnih mjesta putem pružanja neposredne pomoći za 700 poljoprivrednika/poljoprivrednih gazdinstava te 20 preduzeća.

Prvi prioriet Programa je sanacija 90 pogođenih obrazovnih institucija, uključujući popravak osnovne opreme i didaktičkih materijala, od čega će korist imati 40,000 učenika. Radovi su već počeli u 52 prioritetne obrazovne ustanove širom zemlje.
 
Od tri opštinske zgrade, koje se nalaze u programu oporavka, radovi  su već u toku u Šamcu i Maglaju dok će uskoro početi i radovi u Doboju. Što se tiče četiri zdravstvene ustanove, radovi su počeli u Domaljevcu, Maglaju i Šamcu i uskoro će početi u Doboju. Popravci u centru za socijalnu zaštitu u Bijeljini su u toku, a početak radova u preostala tri centra je planiran uskoro (Doboj, Maglaj i Šamac). Očekuje se da će oko 230,000 stanovnika pogođenih područja imati koristi od ovih aktivnosti.
 
U okviru komponente Programa namijenjene za podršku obezbjeđenja sredstava za život, 29. augusta upućen je Javni poziv za mala i srednja preduzeća u 24 opštine. Program uključuje bespovratnu pomoć malim i srednjim preduzećima na područjima pogođenim poplavama radi njihovog ekonomskog oporavka.
 
Program EU za oporavak od poplava se zasniva na Procjeni potreba za oporavkom, koju su pripremile domaće institucije uz pomoć Evropske unije, Ujedinjenih nacija i Svjetske banke (Procjena je dostupna na linku).

Program implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP) do 15. oktobra 2015. godine.

Europa.ba