Evropska noć istraživača 2014 u BiH

Budite i ove godine dio mreže od preko 370 gradova u Europskoj Noći istraživača, i to u četiri grada BiH!
 
U noći 26. septembra 2014. moći ćete istraživati inovacije, naučna dostignuća i različite naučne projekte od 17.00 sati, pa sve do kasno u noć.
 
Sa naučnicima i istraživačima možete pričati i razmjeniti mišljenja u Sarajevu na Vilsonovom šetalištu, u Banja Luci na Trgu Petra Kočića, u Mostaru na Španskom trgu, te u Bijeljini na Trgu Kralja Petra I Karađorđevića.

Posjetitelji Europske Noći istraživača u četiri grada BiH mogu očekivati jedno neuobičajeno porodično veče, u kojem će za svakoga biti ponešto, od sajma nauke, preko dječijeg naučnog parka, takmičarskog dijela za osnovne i srednje škole, različitih eksperimenata, kvizova, radionica, projekcija, te zabavnih sadržaja za sve uzraste.
 
Ove godine slogan manifestacije je „Putokaz za nauku“, koji oslikava namjeru organizatora da, koristeći saobraćajne znakove kao osnovu, skrene veću pažnju građana ka nauci, naučnim sadržajima, te istraživačkim i inovacijskim uspjesima koji ih okružuju.   

Europsku Noć istraživača podržava Europska unija, preko svog okvirnog programa Horizon 2020. Od 2005. godine organizira se svakog posljednjeg petka u mjesecu septembru, s ciljem promocije naučnih istraživanja, poticanja mladih da odaberu karijeru istraživača, te podizanja svijesti šire javnosti o uticaju raznih istraživanja i nauke na svakodnevni život. Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava  se u sve većem broju gradova Europe, pa je tako 2013. godine održana u oko 370 gradova u 32 europske države.
 
Sve informacije o Europskoj Noći istraživača u  BiH možete naći na web stranici  www.nocistrazivaca.ba, a  o Noći istraživača širom Europe na http://ec.europa.eu/research/researchersnight/events_en.htm

Europa.ba