Sporazum za rast i zapošljavanje: Pragmatičan i nestranački program

Nedavno objavljeni “Sporazum za rast i zapošljavanje u Bosni i Hercegovini” je pragmatičan i nestranački program čiji je cilj brz ekonomski rast i stvaranje novih radnih mjesta.

Sporazum predlaže smanjenje državnih odbitaka od bruto plaća, povećanje novih radnih mjesta pojednostavljenjem pravila za zapošljavanje, osiguravanje više investicija u bh. radna mjesta, te smanjenu i transparentniju birokratiju, kao i efikasniju, učinkovitiju i pravedniju politiku socijalne zaštite.

To može izgledati kao težak zadatak, ali proces identifikacije strateških problema u ekonomiji koji vodi EU, i predlaganje načina rješavanja svakog od tih problema, okupio je izvanredan spektar iskustava.

“Forum za prosperitet i zapošljavanje” je sazvan na dva dana krajem maja ove godine. Okupio je predstavnike vlasti, poslovne zajednice i radnike, kao i međunarodne i domaće ekonomske stručnjake i građane BiH koji imaju uvid u vođenje poslova i stvaranje radnih mjesta.

Konsultacije sa zainteresiranim stranama nastavljene su nakon Foruma kroz energičnu i detaljnu raspravu putem društvenih medija, kao i kroz direktne razgovore sa političkim strankama, poslovnim udruženjima, udruženjima poslodavaca, sindikatima, akademskim stručnjacima, te državnim i entitetskim agencijama. Ulazni podaci su prikupljeni i detaljnije razrađeni sredinom jula na seminaru koji je obradio načine na koje prijedlozi Foruma mogu biti provedeni u praksi. Stručnjaci iz susjednih zemalja podijelili su svoja iskustva sa učesnicima iz BiH.

U okviru inicijative Foruma provedena je jedna od najopsežnijih i najenergičnijih konsultacija o ekonomskoj reformi ikada u Bosni i Hercegovini. Niko ne vjeruje da ekonomija može biti oporavljena preko noći, ali Sporazum za rast i zapošljavanje – koji je rezultat ovog opsežnog procesa konsultacija – odražava ogromni konsenzus o koracima koji se moraju poduzeti.

Nakon oktobarskih izbora vlasti bi trebale implementirati šest prioritetnih reformskih mjera. Njih su prihvatili MMF, Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska unija, koji već imaju spremne planove za pružanje podrške u  implementaciji tih mjera, kao i finansijsku pomoć za ublažavanje bilo kakvih kratkoročnih poteškoća. Osim vjerovatnog ekonomskog uticaja, paket reformi će pomoći Bosni i Hercegovini da se približi članstvu u Evropskoj uniji pripremom bh. kompanija da budu konkurentne na jedinstvenom tržištu EU.

Mnogi građani bi digli ruke pitajući se da li još jedna inicijativa za ekonomsku reformu ima bilo kakve realne šanse za poboljšanje stanja na terenu. Zagovornici Sporazuma, međutim, ističu da je ova inicijativa nestranačka; da je pragmatična; i ta poruka je prenesena građanima kroz najširu moguću diskusiju uključujući sve segmente života.  Ovo je “Sporazum” – dogovor – nije nešto nametnuto „odozgo“, a to, pored sadržaja samih prijedloga, predstavlja vrlo dobar argument za podršku naroda.

Europa.ba