Evropska unija podržava rad Centralne izborne komisije BiH

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen, je na sastanku sa šefovima misija zemalja članica EU akreditiranih u BiH u potpunosti podržao Centralnu izbornu komisiju BiH (CIK) i njen rad na osiguravanju poštivanja svih propisa u izbornom procesu. To je istaknuto tokom današnjeg sastanka s predsjednikom Centralne izborne komisije BiH Stjepanom Mikićem koji je informirao diplomate EU o pripremama za održavanje Općih izbora u Bosni i Hercegovini, zakazanih za 12. oktobar.

Ambasador Sorensen je pozdravio angažman promatračkih misija ODIHR/OSCE-a, te takođe pozdravio domaće promatrače i njihovo učešće, naglašavajući njihovu važnost za transparentnost izbornog procesa. On je, takođe, obavijestio Centralnu izbornu komisiju BiH da će EU u Bosni i Hercegovini rasporediti oko 30 timova za praćenje izbora 12. oktobra.

“Pozivamo sve političke stranke i kandidate da poštuju pravila političke kampanje u demokratskom okruženju. Pozivamo ih da se suzdrže od retorike podjela i da se fokusiraju na konkretna pitanja koja su od važnosti za građane. Također, pozivamo građane da glasaju na Općim izborima”, rekao je ambasador Sorensen.

Europa.ba