Obraćanje ambasadora Wigemarka na svečanom prijemu u povodu Dana Evrope

U svom pozdravnom obraćanju gostima iz sfere institucija, politike, civilnog društva, međunarodne zajednice i medija u Bosni i Hercegovini na svečanom prijemu u povodu Dana Europe u prostorijama Evropske unije u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU, istakao je sljedeće:

„Uvaženi predsjedavajući Vijeća ministara, Vaše Ekscelencije, uvaženi gosti, dragi prijatelji.

Dobro došli na svečani prijem povodom Dana Evrope, 9. maja. Veliko mi je zadovoljstvo da nam se večeras mogao pridružiti i predsjedavajući Vijeća ministara, gospodina Zvizdića, zajedno s ambasadorima 18 zemalja članica EU s predstavništvima u Bosni i Hercegovini.
 
Ove godine obilježavamo dvije važne obljetnice i to 70 godina od završetka Drugog svjetskog rata i 65 godina od usvajanja Schumanove deklaracije. Evropska unija je prešla dug put od tada i narasla je sa šest na sadašnjih 28 zemalja članica, omogućila je slobodu kretanja za svoje građane, te osigurala privredni napredak. Što je najvažnije, EU je uspješan mirovni projekat koji je okončao stoljeća neprijateljstava među većinom evropskih nacija. Gradimo mir, prosperitet i saradnju među narodima kroz do sada nezabilježene razine regionalne integracije.
 
Istu stvar želimo i za Bosnu i Hercegovinu i sa svoje strane smo izrazili naše čvrsto opredjeljenje budućem članstvu Bosne i Hercegovine u EU.
 
Nedavna inicijativa EU za oživljavanje Vašeg evropskog puta pokazuje snagu naše odlučnosti da potaknemo Bosnu i Hercegovinu u dostavljanju kredibilnog zahtjeva za članstvom u Evropskoj uniji. Svi vaši politički lideri i parlamentarci odgovorili su pisanom izjavom o opredjeljenju za naš zajednički rad ka članstvu u EU.
 
Odluka Evropske unije o stupanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na snagu 1. juna osigurala je dodatni korak naprijed u ovom procesu, kao što je i bilo obećano. Ostalo nam je još samo 24 dana!
 
Iskreno se nadam da će aktiviranje SSP-a u cijelosti otvoriti razdoblje značajnijeg napretka u Bosni i Hercegovini, izgradnju bližih odnosa s EU, u političkom i privrednom smislu, te u svakom drugom pogledu. Što se tiče kulture i povijesti, mi smo već vrlo bliski. Stoga, zajednički gradimo našu budućnost.
 
Pred nama je puno posla. Ali sav taj posao će se obaviti u partnerstvu s EU, zajedno s domaćim vlastima i civilnim društvom. Hvala vam što ste nam se večeras pridružili i uživajte u ostatku večeri s kolegama i prijateljima.“

Europa.ba