Dobri odnosi između Sarajeva i Beograda koriste građanima obiju zemalja

Posjeta srbijanskog predsjednika Borisa Tadića Sarajevu još je jedan pozitivan korak na dugačkom putu Zapadnog Balkana prema poslijeratnom oporavku i pomirenju, rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko tokom sastanka sa predsjednikom Tadićem u Sarajevu.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da će čvrsti i produktivni bilateralni odnosi između Sarajeva i Beograda koristiti građanima i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je dodao da napredovanje Srbije prema EU “predstavlja dobar primjer koji bi Bosna i Hercegovina trebala slijediti”. Inzko je također pohvalio “konstruktivnu i pozitivnu politiku predsjednika Tadića u cijelom regionu.”


Međutim, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je konstatirao da kao rezultat nefleksibilnog pristupa nekih lidera u BiH i nakon devet mjeseci tokom kojih glavne političke stranke nisu uspjele da se dogovore oko imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara, Bosna i Hercegovina rizikuje da zaostane iza ostatka regiona koji se kreće prema Evropi.


“To bi bilo tragično i vrlo negativno bi se odrazilo na cijelo stanovništvo ove zemlje. Ovo je posebno za žaljenje imajući, u vidu da postoje svi uslovi da dodje do napretka prema Evropi. Pored toga, Evropska unija je spremna da ponudi svaku mouguću pomoć, ali izgleda da su neki politički lideri u BiH odlučni u tome da ne iskoriste ovu veliku priliku”.

Europa.ba