Inzko se sastao sa Gordonom: Odlaganje formiranja vlasti sprečava napredak zemlje

Na današnjem sastanku sa pomoćnikom državnog sekretara SAD-a za evropska i evroazijska pitanja Philipom Gordonom u Sarajevu, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko pozdravio je nedavni napredak u formiranju državnog parlamenta, istovremeno izražavajući ozbiljnu zabrinutost zbog činjenice da još uvijek ne postoji dogovor oko novog Vijeća ministara. “BiH je već izgubila previše vremena, a ipak se odlaganja nastavljaju,” rekao je Inzko. “Politički lideri se slažu oko toga šta treba učiniti da zemlja krene naprijed, ali se prepiru oko ministarskih mjesta, dok se obični ljudi bore da prežive, a Bosna i Hercegovina sve više i više zaostaje za drugim zemljama regiona”.

Prezentirajući pomoćniku sekretara SAD-a podatke o najnovijim političkim događajima, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je konstatirao da prebacivanje Ratka Mladića u Međunarodni tribunal za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji u Hagu predstavlja veliko olakšanje za sve one koji žele da pravda pobijedi, uključujući žrtve ratnih zločina i njihove porodice. Konstatirajući činjenicu da su Sjedinjene Države imale ključnu ulogu u potkopavanju mreže koja je Mladiću omogućavala da izbjegava pravdu šesnaest godina, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko je rekao: “Ponosan sam na činjenicu da smo imali ulogu u opsežnim i trajnim aktivnostima kako bi se osiguralo da pravda bude provedena i da svim osobama koje je Haški tribunal optužio za zločine u BiH sada bude suđeno u Hagu.”

Konstatirajući da je odlukom Narodne skupštine Republike Srpske da se odustane od referenduma sada uklonjena neposredna prijetnja Daytonskom sporazumu, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko informirao je pomoćnika sekretara Gordona da se Narodna skupština RS samo djelomično pozabavila Zaključcima, koje je usvojila 13. aprila, i da oni i dalje predstavljaju prijetnju Daytonskom sporazumu. “Sada pomno pratim razvoj situacije,” rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je pohvalio sadašnje jako prisustvo SAD-a u BiH i aktivnu i pozitivnu ulogu koju Sjedinjene Američke Države i dalje imaju kao ključni član Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira. “Kada se ojača prisustvo EU u zemlji, OHR i EU će uporedo raditi u okviru svojih odgovarajućih mandata. EU će pratiti BiH na njenom putu ka evropskoj integraciji, a ja ću ostati usredsređen na provedbu Daytona i programa 5+2 za zatvaranje OHR-a. Tokom obavljanja svog mandata na osiguranju poštivanja Daytona, očekujem da ću i dalje imati odličnu saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama.”

Europa.ba