Novo političko poglavlje

Ponovno stavljanje fokusa na rad parlamenata i vlasti može otvoriti novo poglavlje u politici u BiH, rekao je danas u Sarajevu visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko.

 

Govoreći na konferenciji koju su organizirali Centar za transatlantske odnose i Američko-bosanska fondacija, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da je sada prioritet “formirati vladu koja se može fokusirati na okončanje ekonomske krize.”

 

Inzko je rekao da akcenat treba staviti na “zakonodavstvo o državnoj pomoći i popisu stanovništva kako Bosna i Hercegovina ne bi bila u potpunosti isključena iz pan-evropske inicijative za prikupljanje statističkih podataka i raspodjele razvojnih sredstava”. Dodao je i da je postizanje konsenzusa o ustavnim amandmanima “pitanje od najveće hitnosti.”

 

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naglasio da je OHR i dalje od suštinske važnosti kao krajnji autoritet za Dayton i kao neizostavni mehanizam koji sprečava da sporovi u potpunosti zaustave sistem vlasti. “Kada je sistem bio blokiran, OHR ga je deblokirao,” rekao je Inzko.

 

Inzko je rekao da bh. građani “iz cijelog političkog i geografskog spektra” daju podršku programu 5+2 čiji cilj je promoviranje dobrog rada vlasti, investicija i otvaranja radnih mjesta, zdravog ekonomskog menadžmenta i više sigurnosti za građane Bosne i Hercegovine.

 

“Građani u svakom dijelu zemlje žele više radnih mjesta, manje korupcije, bolje javne usluge i veću ličnu sigurnost,” rekao je Inzko u završnom dijelu govora. “Oni žele ista prava kao i građani EU – a to uključuje jasnoću imovinskih prava kao ključnog načela uspješnog i slobodnog tržišta koje se širi, fiskalno poštenje i finansijsku odgovornost među državnim službenicima te vladavinu prava kao garanciju protiv korupcije i nesputanog vršenja moći.”

 

Tekst obraćanja visokog predstavnika/specijalnog predstavnika EU dostupan je u cijelosti na internet stranicama www.ohr.int i www.europa.ba

Europa.ba