Nova vlast mora biti fokusirana na evroatlantske integracije


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko razgovarao je danas u Sarajevu o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini sa Davidom Lidingtonom, britanskim ministrom za Evropu. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko je ukazao na to da nedovoljan napredak u formiranju vlasti na državnom nivou ima štetan efekat na građane BiH.


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko i ministar Lidington složili su se da bh. političari treba da stave interese građana na prvo mjesto i nastave raditi na formiranju vlasti na državnom nivou. „Parlament BiH i Vijeće ministara BiH imaju odlučujuću ulogu ukoliko BiH želi da počne rješavati rastuće ekonomske i socijalne probleme u zemlji“, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko. „Sa svakim danom koji prolazi bez državne vlasti fokusirane na evroatlantske integracije, BiH gubi vrijeme koje nema.“


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko pohvalio je značajnu ulogu Velike Britanije u Bosni i Hercegovini i regionu, uključujući i njenu ulogu u Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira. On je pozdravio podršku koju mu pruža Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije (Foreign Office) u ispunjavanju njegovog mandata kako bi se osiguralo puno poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma te ispunjenje programa ‘5+2’.