Specijalni predstavnik EU pozdravio dijalog o pravosuđu koji je otvorio komesar EU Füle

Specijalni predstavnik EU Valentin Inzko toplo je pozdravio otpočinjanje strukturisanog dijaloga o pravosuđu između BiH i EU, koji je jučer otvorio komesar EU za proširenje i susjedsku politiku Stefan Füle. U okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ovaj dijalog je osmišljen kako bi pravosudni sistem u BiH učinio kompatibilnim sa evropskim standardima.

 


„Proces koji je počeo u BiH mora proći svaka zemlja koja sada teži članstvu u EU“, rekao je specijalni predstavnik EU Inzko. Otvaranje ovog procesa, najavljenog nedavnom posjetom visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, trebalo bi ojačati neovisno i efikasno pravosuđe, omogućavajući pravosudnim institucijama na svim nivoima, uključujući Sud BiH i Tužilaštvo, da bolje obavljaju pripadajuće nadležnosti.


„Ovaj izravni kontakt sa predstavnicima države BiH i njenih entiteta pokazuje spremnost i odlučnost EU da pomogne BiH na njenom putu ka integraciji u EU“, izjavio je specijalni predstavnik EU Inzko.


 

Europa.ba