Niko nije iznad zakona

Hapšenje Ratka Mladića znači da pravda sada može biti zadovoljena, rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko. Pozdravljajući hapšenje, Inzko ga je opisao kao potvrdu činjenice da “nema nedodirljivih”.


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da će Mladićevo hapšenje “pomoći da se sruše prepreke pomirenju u Bosni i Hercegovini.” Inzko je rekao da će to i ukloniti prepreke boljoj saradnji širom regiona. “To će imati pozitivan uticaj na odnose u Jugoistočnoj Evropi,” naglasio je Inzko.


 


OHR je blisko sarađivao sa Međunarodnim tribunalom za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji i drugim organizacijama i agencijama u hapšenju haških optuženika i uništavanju mreža podrške, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, dodajući da “današnje hapšenje predstavlja kulminaciju višegodišnjeg napornog rada.”


 


Inzko je rekao da hapšenje ima posebno značenje za porodice žrtava genocida u Srebrenici, žrtve i preživjele etničkog čišćenja, one koji su izdržali opsadu Sarajeva, te civile u svakom gradu u Bosni i Hercegovini koji je bio na nišanu Mladića.


 


“Ratko Mladić će pred sudom odgovarati na optužbe protiv njega. Suočiće se sa svjedocima i biće mu predočen dokazni materijal,” rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “Traženje istine predstavlja srž pravde i pravda će biti zadovoljena.”


 


Mladić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata. U bijegu je od 25. jula 1995. godine.


 


Faza suđenje za ratne zločine pred Haškim tribunalom, što se tiče Bosne i Hercegovine, sada ulazi u završnu fazu. Međutim, još je mnogo osoba optuženih za ratne zločine i ti pojedinci moraju biti izvedeni na suđenje pred domaćim sudovima, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. Međunarodna zajednica će nastaviti da radi na tome da osigura da pravosuđe BiH uživa svu podršku potrebnu da izvrši taj zadatak.