Brisel će pomoći ali BiH mora ispuniti obaveze


Bosni i Hercegovini potrebna je državna vlada i to je osnovni prioritet, poručili su zvaničnici EU parlamentarcima iz BiH tokom njihove dvodnevne posjete Briselu, u okviru inicijative Ureda specijalnog predstavnika EU pod nazivom “Parlament za Evropu”. Evropska unija želi Bosnu i Hercegovinu kao partnera, ali zemlja mora imati funkcionalnu vladu kako bi riješila pitanje odavno zakašnjelih reformi, uključujući i izuzetno tešku ekonomsku situaciju.  


 


Članovi parlamenata iz BiH su zatražili kontinuiranu podršku institucija EU. Predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu Eduard Kukan dao im je uvjeravanja da će dobiti podršku. “Brisel vas neće napustiti, mi u Evropskoj uniji ćemo pronaći najbolji način da adekvatno pomognemo BiH. Mi možemo savjetovati, pomoći, ali vi morate povesti zemlju naprijed,” izjavio je Kukan.


 


Bosna i Hercegovina može očekivati posvećenog i pouzdanog partnera u EU, ali bh. političari moraju odmah početi provoditi reforme koje su neophodne kako bi se zemlja vratila na put integracija u Evropu. “Mi želimo da vidimo BiH u Evropskoj uniji, i sa ove pozicije jasno vidim vašu zastavu i ime vaše zemlje na stolu ovdje u Briselu, ali je vaša stolica prazna. Vi morate uraditi što je neophodno kako bi popunili ovo mjesto, i mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći kako bi vam pomogli,” rekao je potpredsjednik Evropskog parlamenta, zadužen za odnose sa različitim nacionalnim parlamentima, Miguel Angel Martínez Martínez.


 


Članovi Evropskog parlamenta vjeruju da će napredak zavisiti od sposobnosti svih političara u BiH da pokažu vodstvo i spremnost na kompromis. Bosanskohercegovački političari se slažu da je budućnost njihove zemlje u EU i da je neophodno poboljšati životni standard građana kojima oni služe. “Napredak ćete ostvariti ako postoji snažna volja za saradnju,” rekao je član Evropskog parlamenta Michael Gahler parlamentarcima iz BiH.


 


“Parlament za Evropu” je inicijativa Ureda specijalnog predstavnika EU koja okuplja parlamentarce iz BiH i njihove partnere iz zemalja članica EU kako bi razgovarali o pitanjima integracije u EU.


Europa.ba