Međunarodna zajednica snažno podržava rad državnih pravosudnih institucija

“Nezavisno državno pravosuđe temelj je svakog demokratskog društva i osnovni kriterij za EU. Bosna i Hercegovina nije izuzetak od ovog pravila”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko glavnom tužiocu BiH Miloradu Barašinu tokom današnjeg sastanka održanog u Sarajevu.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU pozdravio je napore tužioca Barašina da nastavi privoditi kriminalce pred lice pravde. “Kada političari ustrajno napadaju pravosudne institucije, to dovodi u sumnju njihovu opredijeljenost da se bore protiv kriminala”, izjavio je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko.


“Postojanje nadležnosti državnih pravosudnih institucija nije pitanje za Narodnu skupštinu RS”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Inzko. Ustavni sud, koji je daytonska institucija, dva puta je donio odluku kojom je potvrdio da država ima obavezu da formira institucije neophodne za vršenje njenih dužnosti u ovoj oblasti. OHR očekuje snažnu podršku ovim institucijama. 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko rekao je tužiocu Barašinu da je predsjednik Evropske komisije prošle sedmice izrazio jasnu podršku Evropske unije državnom pravosuđu, te da je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira također u više navrata iskazao podršku državnim pravosudnim institucijama.


“Pokušaji rušenja državnog zakona od strane entiteta predstavljali bi kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma”, izjavio je Inzko.


Nezavisan i nepristrasan pravosudni sistem je od suštinskog značaja kako bi se osigurala vladavina prava, unaprijedila ljudska prava i slobode kao i proces pomirenja, te kako bi se garantirala funkcionalna tržišna ekonomija. To je temelj svake demokratije i jedan od ključnih političkih uslova za pristupanje Evropskoj uniji i evroatlantskim integracijama.

Europa.ba