Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko sastao se sa glavnim tužiocem MKSJ-a Brammertzom

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko danas je prilikom susreta sa glavnim tužiocem MKSJ-a Sergeom Brammertzom u Sarajevu potvrdio svoju stalnu podršku privođenju ratnih zločinaca pred lice pravde.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je ponovio da će OHR i EUSR nastaviti sa pružanjem podrške MKSJ-u sve dok se ne uhapse i preostali bjegunci i okončaju predmeti koji se vode pred MKSJ-om.


OHR je ranije koristio ovlasti u okviru svog mandata, u koordinaciji sa bosanskohercegovačkim i međunarodnim partnerima, kako bi doprinio osiguranju da će pravda biti zadovoljena u interesu svih žrtava ovih zločina. “Revizija ovih mjera i potencijalne buduće mjere i dalje će se koordinirati sa MKSJ-om”, izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU danas.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Inzko i glavni tužilac Haškog tribunala Brammertz su se složili da bez pravde nema pomirenja te da je važno, kako MKSJ ide prema okončanju svog mandata, da na nivou BiH postoje snažne, nezavisne i sposobne državne pravosudne institucije koje će predmete ratnih zločina rješavati na nezavisan i profesionalan način.


Glavni tužilac MKSJ-a Brammertz pozdravio je stalnu podršku visokog predstavnika i specijalnog predstavnika aktivnostima tribunala.

Europa.ba