Popraviti stanje u ekonomiji i vratiti se na put za Evropu

Formiranje Vijeća ministara BiH nije glavni čin u politici Bosne i Hercegovine, nego samo uvertira, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Valentin Inzko, u svom današnjem obraćanju parlamentarcima.


„Potrebno je da se formira Vijeće ministara, tako da pravi posao može početi,“ dodao je Inzko. „Pravi posao je da se popravi ekonomija i da se BiH vrati na put ka članstvu u EU.“


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je napomenuo da nije slučajnost da je u periodu kada se glavne političke stranke nisu mogle dogovoriti oko formiranja vlade došlo do pada životnog standarda u BiH i rasta stope nezaposlenosti.


U takvim okolnostima, “pozitivni ciklus” – u kojem ekonomski razvoj olakšava evropske integracije, a proces evropskih integracija podržava ekonomski razvoj – potrebniji je nego ikada ranije.


Upravozbog togašto je situacija tako loša moramo učiniti sve što je u našoj moći da započnemo ovaj ciklus, rekao je rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU učesnicima trećeg zasjedanja Parlamenta za Evropu za 2011. godinu.


Palament za Evropu je inicijativa koju je pokrenuo EUSR kako bi se okupili bh. parlamentarci i čelnici vlada zajedno sa zvaničnicima iz EU i razgovarali o načinima da se ubrza proces integracija sa EU.


Uz napomenu da Bosna i Hercegovina treba Vijeće ministara sada – ne za šest mjeseci, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da je jedan od prioriteta za zakonodavstvo donošenje Zakona o popisu stanovništva BiH, koji je bitan za proces pristupanja Evropskoj uniji i koji će pružiti odgovarajuće statističke podatke kako bi se utvrdiloštotreba učiniti igdjeto treba biti učinjeno.


Ostali prioriteti uključuju donošenje Zakona o obligacijama BiH i modernizaciju sistema bankarske supervizije, oba navedena prioriteta su ključni elementi u razvoju jedinstvenog ekonomskog prostora. Inzko je rekao da će ove mjere pomoći poboljšanjutrgovine, privući investicije, stvarati nova radna mjesta i podići životni standard.


„Bez konstruktivne i dinamične opozicije, standardi vlasti su niži,“ istakao je Inko. Samo u posljednjih nekoliko sedmica svjedoci smo demonstracija u različitim dijelovima zemlje protiv neučinkovitosti i rasipništva vlade. Na parlamentarcimaje odgovornost da djeluju tako da vlade u Federaciji BiH, RS i državi  rade upravo posao za koji su izabrane.


Obraćanje visokog predstavnik i specijalnog predstavnika EU u cijelosti možete pronaći na www.ohr.int i www.eusrbih.eu

Europa.ba