Građani BiH su prave žrtve političkog zastoja

Građani BiH su prave žrtve političkog zastoja, rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko na sastanku Komiteta za politička i sigurnosna pitanja Evropske unije održanom u Briselu.


Šest mjeseci nakon izbora još uvijek nema izgleda za formiranje državne vlade, a na mnoge državne institucije, posebno one koje se bave vladavinom prava, vrši se politički pritisak. “Bosni i Hercegovini su potrebni funkcionalni organi vlasti na svim nivoima”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “Proces evropskih integracija u potpunosti je zaustavljen, a ekonomija i dalje trpi posljedice”.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da međunarodna zajednica i Evropska unija moraju osigurati da Bosna i Hercegovina ne zapadne u dublju krizu.


“Bilo bi pogrešno posmatrati posljednja događanja u Federaciji BiH i Republici Srpskoj kao kratkoročan problem”, rekao je Inzko. “Mi već pet godina nazadujemo. Moramo se fokusirati na trenutne poteškoće, ali isto tako moramo kritički sagledati šta treba da uradimo u cilju konsolidacije funkcionalne i održive demokracije u dugoročnom periodu”.


Inzko je naglasio da je napredak moguć, i pozdravio činjenicu da je Evropska unija utvrdila posebne instrumente da bi svojim novim, ojačanim prisustvom u Bosni i Hercegovini mogla efikasno djelovati u cilju pružanja pomoći relevatnim faktorima u BiH da se pokrenu sa mrtve tačke i načine stvarne pomake u bliskoj budućnosti i srednjeročnom periodu.


“Toplo pozdravljam pripreme koje se trenutno vrše za jačanje prisustva i politike EU”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “Ja ću dati punu podršku budućem novom šefu Delegacije EU. Jasno je da Bosna i Hercegovina prosto ne može da sebi priušti još četiri godine stagnacije i neslaganja u zemlji. Moramo naći put naprijed”.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao: “Iz jasnih historijskih i geopolitičkih razloga, Bosna i Hercegovina predstavlja poseban izazov; ona je i do sada bila a i dalje je suočena sa ozbiljnjim, mada ne i nepremostivim, problemima. Uvjeren sam da nas planovi koje su dogovorile države članice EU vode u pravom smjeru”. 


Između ostalog, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naglasio da je održanje prisustva EUFOR-a sa izvršnim mandatom i dalje suštinski element u implementaciji mira”.

Europa.ba