Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko se susreo sa ministrima vanjskih poslova Bugarske i Slovenije

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko se danas u Sarajevu susreo sa ministrima vanjskih poslova Bugarske, Nikolayem Mladenovim i Slovenije, Samuelom Žbogarom. Nakon što su se zajednički obratili članovima Parlamenta kao dio projekta „Parlament za Evropu“, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko  je sa ministrima vanjskih poslova razmijenio stajališta o većem broju trenutnih pitanja, njihovoj posjeti Bosni i Hercegovini (BiH), rekavši da predstavlja jasan znak da zemlja zauzima visoko mjesto na regionalnom i evropskom planu. Predstavnik Službe za vanjske poslove EU, novoosnovanog tijela koje savjetuje baronicu Ashton, glavnog diplomatskog predstavnika EU, je takođe uzeo učešće na ovom sastanku.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko je obavijestio ministre vanjskih poslova o trenutnom i veoma žalosnom zastoju u formiranju vlasti, te ozbiljnim implikacijama koje ova vrsta političkog neuspjeha ima za građane BiH.


Dok Zapadni Balkan ide putem ka svom evropskom odredištu, BiH se bori za svaki mali pomak naprijed. “Svojom nepopustljivošću političari su već ugrozili najranjivije kategorije stanovništva. Bez okončavanja ove potpune paralize oni se mogu suočiti samo sa  daljim problemima”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko. “Sa svakim novim danom bez vlasti usresređenih na euroatlantske integracije, posebno na državnom nivou, BiH gubi vrijeme koje sebi ne može priuštiti.” 

Europa.ba