BiH ne smije zaostajati

Od suštinskog je značaja za region u cjelini da Bosna i Hercegovina ne zaostaje u procesu evropske integracije, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko tokom dvodnevne radne posjete Hrvatskoj.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU boravio je u Zagrebu u četvrtak i petak i sastao se sa predsjednikom Ivom Josipovićem i ministrima Gordanom Jandrokovićem i Đurom Popijačem. U petak je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU govorio i na konferenciji o perspektivama Jugoistočne Evrope u EU.


Tokom svojih sastanaka sa hrvatskim zvaničnicima visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da građani BiH ne trebaju biti kažnjeni zbog neuspjeha političkih stranaka u postizanju kompromisa oko koalicione vlasti. “Bosni i Hercegovini sada trebaju principijelne i efikasne vlasti,” rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “Svaka koalicija mora posjedovati viziju oko ključnih pitanja koja će povesti Bosnu i Hercegovinu naprijed prema EU i NATO-u.” Na kraju, on je zaključio da je rješenje trenutnog zastoja u BosniiHercegoviniuinteresuisusjednihzemalja.


Govoreći na konferenciji o perspektivama Jugoistočne Evrope u EU, visokipredstavnikispecijalnipredstavnikEUje rekao da će reorganizacija resursa EU u Bosni i Hercegovini odraziti težnje Lisabonskog sporazuma i kao rezultat toga prisustvo EU će biti mnogo efikasnije. Inzko je naglasio da će novi ured EU u BiH imati instrumente koji će mu omogućiti da pruži odlučujući doprinos kako bi se ubrzalo napredovanje Bosne i Hercegovine na putu evroatlantskih integracija. Bosna i Hercegovina ne smije zaostajati dok se druge zemlje u regionu kreću prema članstvu u Evropskoj uniji. To nije samo jasna poruka međunarodne zajednice nego i očekivanja građana Bosne i Hercegovine.

Europa.ba