Odlučniji, kreativniji, konstruktivniji i zreliji pristup

Ako politička elita u Bosni i Hercegovini ne može formirati vlast, kako će onda voditi ovu zemlju prema Evropi, zapitao se visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko obraćajući se grupi političkih predstavnika iz BiH i EU danas u Sarajevu.


“Ako političari ne mogu formirati vladu, onda ne mogu ispuniti najosnovnije težnje svojih građana”, izjavio je Inzko.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU obratio se na početku sjednice “Parlamenta za Evropu”, inicijative EUSR-a koja okuplja predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti u BiH sa odgovarajućim predstavnicima iz EU kako bi razgovarali o načinima ubrzanja procesa integracije.


Inzko je pozvao na “odlučniji, kreativniji, konstruktivniji i zreliji pristup stranačkih lidera, sa više povjerenja u Bosnu i Hercegovinu“.  Političari su ili imali ulogu u zaustavljanju načinjenih pomaka ili nisu igrali konstruktivnu ulogu.  


Iako je bilo svađe među liderima “među građanima Bosne i Hercegovine nema takvog razdora – oni uvijek iznova kažu da žele u Evropsku uniju”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.


Inzko je dodao da političari “redovno izražavaju dvojbu” oko integracije u EU i “rezultati tih dvojbi su štetni. Dok Bosna i Hercegovina i dalje pokušava da riješi osnovne strateške i političke nesigurnosti, ostatak regije ide odlučnim koracima ka Evropskoj uniji”. 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da bi uobičajena politika u Bosni i Hercegovini “značila i uobičajeni neuspjeh”. Umjesto toga, zaključio je, “potreban nam je ozbiljan, konstruktivan, realan i odlučan pristup koji nije rukovođen cinizmom već iskrenom željom da se pomogne građanima Bosne i Hercegovine da izađu iz nevolja u koje su zapali usljed godina političke podjele”.


Inzko je rekao da “takav pristup nije samo neophodan nego je i moguć”.


Komesar za proširenje i evropsku susjedsku politiku Stefan Füle obratio se Parlamentu za Evropu putem video poruke, koja je dostupna na adresi www.reci.ba. «Bosna i Hercegovina je u srcu Zapadnog Balkana i Evrope. Ona je u centru naše političke pažnje i u fokusu perspektive proširenja», izjavio je komesar Füle.


Puni tekst obraćanja visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU dostupan je na adresama www.ohr.int i www.eusrbih.eu

Europa.ba