Bosanskohercegovačkim liderima rečeno da prestanu sa “odmjeravanjem snaga”

Bosanskohercegovački lideri moraju prestati sa “odmjeravanjem snaga” što sprečava formiranje državnih vlasti i vlasti u Federaciji te usvojiti mnogo “zreliji i odlučniji” pristup kako bi Bosnu i Hercegovinu vratili na put ka integracijama u Evropu, rekli su visokopozicionirani zvaničnici EU danas u Sarajevu.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko, članica Parlamenta EU Doris Pack, zamjenik šefa Misije Mađarske Lajos Kohari, u ime Predsjedništva EU, i Boris Iarochevitch, otpremnik poslova Delegacije EU, pozvali su sve lidere stranaka da postupe konstruktivno kao odgovor na ruku pomoći koju je Evropska unija pružila Bosni i Hercegovini.


“Potpuni zastoj i nepopustljivost ozbiljno pogađaju zemlju još od početka izborne kampanje prošle godine”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “Bosanskohercegovački političari se moraju usredotočiti na formiranje vlasti bez ikakvog odlaganja.” Doris Pack je dodala da nikad nije postojala veća potreba za efikasnim vlastima u Bosni i Hercegovini. “Ponovno pokretanje procesa integracije u EU neće samo učiniti izglednijim perspektive članstva, već će i ostvariti ekonomske reforme koje su tako jako potrebne da bi bio poništen trend ekonomskog pada u zadnjih nekoliko godina”, rekla je gđa Pack.


Boris Iarochevitch je naglasio da Bosna i Hercegovina ne ostvaruje napredak koji je neophodan ako namjerava podnijeti kredibilan zahtjev za članstvo u EU. “Bosna i Hercegovina može očekivati od EU da bude požrtvovan i pouzdan partner, ali bosanskohercegovački političari moraju odmah realizirati potrebne reforme kako bi vratili zemlju na put ka Evropi – želimo da vidimo da je evropski program srž svake koalicione vlasti i aktivnosti.”


Vijećnik Kohari je insistirao na tome da “kao i sve druge zemlje Zapadnog Balkana i Bosna i Hercegovina ima jasnu perspektivu u EU – ali se to neće ostvariti ukoliko politički lideri ne počnu preduzimati pozitivne korake.”

Europa.ba