Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko sastao se sa udruženjima porodica nestalih lica Republike Srpske

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko sastao se danas u Lukavici sa predstavnicima Saveza udruženja porodica nestalih lica Republike Srpske.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko naglasio je odlučnost međunarodne zajednice da osigura da proces pronalaženja i identifikacije posmrtnih ostataka osoba koje se još uvijek vode kao nestale bude okončan bez daljnjeg političkog pritiska ili uticaja. “Svaka nevina žrtva zaslužuje naše poštovanje. Najbolji način da im odamo počast jeste da osiguramo dostojanstvenu sahranu žrtava, te da se počinioci ovih zločina suoče sa pravdom”, izjavio je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko.


Međunarodna zajednica je svjesna činjenice da hiljade porodica još uvijek čekaju da saznaju istinu o sudbini njihovih najmilijih i nastavit će podržavati sva nastojanja da se pronađu odgovori za porodice žrtava kroz rad Instituta za nestale osobe BiH (INO). Ovaj rad je od ključnog značaja za provedbu mira: time se jača vladavina prava i osigurava zaštita društva od historijskog revizionizma. “Rješavanje preostalih slučajeva u razumnom vremenskom roku je od suštinske važnosti za ove porodice i za proces pomirenja”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko.


Predstavnici udruženja RS su izrazili zabrinutost činjenicom da se odluke sudova, uključujući i odluke Doma za ljudska prava, često provode veoma sporo, ili se nikako ne provode. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko izrazio je mišljenje da se radi o suštinskom pitanju vladavine prava, te da vlade Federacije BiH i Republike Srpske moraju uložiti više napora kako bi ubrzale provođenje ovih odluka.

Europa.ba