Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko u susretu sa visokim komesarom Vollebaekom

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Valentin Inzko, sastao se danas u Sarajevu sa visokim komesarom OSCE-a za nacionalne manjine, ambasadorom Knutom Vollebaekom.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko informirao je visokog komesara Vollebeaeka o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, uključujući i pitanja koja se odnose na proces formiranja vlasti. “Politički lideri u BiH moraju deblokirati proces izgradnje koalicija i tako uputiti poruku da volju građana stavljaju ispred stranačke politike. Kada se formiraju, nove vlasti treba da se odmah fokusiraju na evro-atlantsku integraciju”, izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko.


Visoki komesar OSCE-a Vollebaek istaknuo je ključnu ulogu obrazovanja kao diijela strategije sprečavanja budućih sukoba kroz integraciju. “Kontinuirano odvajanje studenata i učenika po osnovu etničke pripadnosti u BiH je štetno u kontekstu jačanja mirnog i dobro povezanog društva,” izjavio je visoki komesar Knut Vollebaek.


“Važno je priznati da obrazovanje predstavlja pitanje sigurnosti”, zaključio je Vollebaek.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Valentin Inzko, izrazio je spremnost da podrži napore usmjerene prema jačanju uloge vijeća nacionalnih manjina i pozvao vlasti da najozbiljnije počnu sa implementacijom revidirane Strategije Aneksa VII. 

Europa.ba