Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Inzko sastao se sa britanskim ministrom vanjskih poslova Williamom Hagueom

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko danas je u Londonu razgovarao o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini sa državnim sekretarom za vanjske poslove i poslove Commonwealtha Velike Britanije Williamom Hagueom. Pred sastanak Vijeća za vanjske poslove EU, koji se održava u Briselu 21. februara, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko govorio je o nedovoljnom napretku u formiranju vlasti nakon izbora te o štetnim posljedicama za građane BiH.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko istakao je da bosanskohercegovački političari trebaju staviti interese građana na prvo mjesto. “Politički lideri moraju konačno preuzeti odgovornost za državu i deblokirati izgradnju koalicija”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko. “Nove vlade trebaju se fokusirati na euroatlantske integracije od samog početka.”


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko pohvalio je važnu ulogu Velike Britanije u Bosni i Hercegovini i regiji, uključujući i ulogu te zemlje u Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira. Pozdravio je podršku državnog sekretara njegovim naporima da osigura puno poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i ispunjenje uslova iz programa “5+2” za tranziciju OHR-a.

Europa.ba