Mlada generacija iz BiH se angažirala na ključnim pitanjima i pobijedila

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko danas je u Sarajevu čestitao učenicima iz BiH koji su pobijedili na međunarodnom takmičenju „Čuvaj planetu – Svi protiv klimatskih promjena 2010.“ Sastanak je organizirala nevladina organizacija ‘Mir i prijateljstvo’ u Trećoj gimnaziji u Sarajevu.


„Još jednom je BiH dokazala da ima izuzetno talentiranu i nadarenu djecu. Ova postignuća pokazuju da se BiH može angažirati na ključnim pitanjima na pobjednički način“, izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU čestitajući djeci i njihovim nastavnicima. Ova djeca su primjer ogromnog potencijala koji postoji u BiH. Ona zaslužuju adekvatnu perspektivu u vlastitoj zemlji u godinama koje dolaze.


Učenici iz BiH koji su odnijeli pobjedu u četiri od šest kategorija na takmičenju u Španiji su Rijad Džihić i Aja Muslić iz Sarajeva; i Mustafa Novalić iz Gradačca. Prva osnovna škola Konjic pobijedila je u kategoriji grupnog rada.


Klimatske promjene predstavljaju ključno pitanje za EU koje „utiče na sve nas i ne priznaje entitetske i državne granice“, rekao je Inzko.   

Europa.ba