Politički zastoj pogađa ugrožene kategorije stanovništva

Najugroženije kategorije stanovništva su posebno teško pogođene neuspjehom političara da formiraju novu vlast, rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko na sastanku sa predstavnicima Udruženja neratnih invalida FBiH.


Obraćajući se predsjedniku Udruženja neratnih invalida FBiH Zijadu Arapčiću, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je izrazio punu podršku inicijativama usmjerenim ka zapošljavanju najranjivijih kategorija bh. društva. U isto vrijeme, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je takođe naglasio da nastavak političkog zastoja oko formiranja vlasti suviše često šteti konstruktivnim i pozitivnim inicijativama.


“Neostvarivanje napretka u formiranju vlasti će imati ozbiljne posljedice, što uključuje i finansijske implikacije,” rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. 


Dok je stopa nezaposlenosti i dalje veoma visoka – zvanično iznad 43% – te dok polovina stanovništva živi na ili ispod granice siromaštva, ugrožene se kategorije stanovništva, kao što su invalidi, nalaze u posebno teškoj situaciji, izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “Odgovornost osoba koje su izabrane u oktobru 2010. godine je da počnu raditi ono što je neophodno da se konačno prekine politički zastoj te da počnu poboljšavati uslove života u BiH, posebno najugroženijih kategorija stanovništva.”

Europa.ba