Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko i članica Evropskog parlamenta Doris Pack pozvali na hitno formiranje vlasti

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko danas se u Sarajevu sastao sa izvjestiteljicom Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Doris Pack. Središnja tema susreta bila je blokada formiranja vlasti na kantonalnom, federalnom i državnom nivou.


“Četiri mjeseca nakon oktobarskih izbora, birači su svjedoci samo zastoju i neodgovornoj politici”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko na ovom sastanku.


Članica Evropskog parlamenta Pack je rekla kako je “frustrirana i razočarana” činjenicom da članovi skupština i stranke u četiri kantona i dalje opstruiraju konstituiranje Doma naroda FBiH, te time i formiranje drugih institucija u zemlji, uključujući Dom naroda BiH. Pack je istakla da je ovo potpuno neprihvatljivo, jer Bosni i Hercegovini “očajnički trebaju funkcionalne institucije”.


Članica Evropskog parlamenta Pack je naglasila da ako vlasti u Bosni i Hercegovini budu radile u skladu s evropskim zakonima i standardima, EU će odgovoriti pozitivno. Međutim, ako opstrukcionizam prevlada, Evropska unija će razmotriti primjenu adekvatnih instrumenata protiv onih koji su odgovorni za političku stagnaciju.

Europa.ba