Iznevjereno povjerenje birača

Jučerašnjim neuspjehom da se postigne napredak u pravcu formiranja funkcionalne vladajuće koalicije iznevjereno je povjerenje dato političkim liderima i njihovim strankama. Birači su na izborima 3. oktobra 2010. godine glasali za to da imaju vladu, nisu glasali za beskrajne i jalove razgovore ili za još četiri godine političkog zastoja i stagnacije. Glasači su jasno pokazali da žele napredak na putu euroatlantskih integracija.


Prije izbora su sve političke stranke i lideri dali podršku procesu pristupanja EU. Svi su izjavili da namjeravaju da se bore protiv korupcije, da osnaže vladavinu zakona te da ekonomiju postave ‘na noge’. Sve ovo pruža dosta prostora za postizanje dogovora. Da bi se ova pitanja mogla rješavati, vlasti se moraju formirati što je prije moguće te odmah početi sa radom.


Sve dok nema vlade neće doći do otvaranja novih radnih mjesta, neće se riješiti pitanje niskog životnog standarda, neće biti ponovo otpočeto ostvarivanje napretka u euroatlantskim integracijama niti pojačana borba protiv organiziranog kriminala i korupcije. Bh. političari moraju iskoristiti ovu šansu. U protivnom, samo oni će biti odgovorni za posljedice.


Lideri u BiH sada moraju uložiti dodatni napor i usredotočiti se na formiranje vlasti. Oktobarski izbori su i dalje najbolja šansa BiH za novi početak. Sljedeće četiri godine će uticati na sljedećih 40 u BiH. U tom smislu EU je ponovila da integracija u Uniju mora biti srž novih vladinih programa.


Napredak u ovoj godini je moguć ukoliko se politički lideri budu mogli dogovoriti o prioritetnim projektima i programu koji se može implementirati odlučno i brzo, uz širok konsenzus. To se može uraditi, ali to će od političkih lidera zahtijevati poštenje, integritet i spremnost da se postižu kompromisi. Ovo je način da se uzvrati za povjerenje koje su birači dali strankama i pojedincima 3. oktobra.

Europa.ba