Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko sastao se sa slovenačkim ministrom vanjskih poslova Žbogarom

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko sastao se danas u Ljubljani sa ministrom vanjskih poslova Slovenije Samuelom Žbogarom.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko informirao je ministra Žbogara o situaciji u Bosni i Hercegovini, te je rekao da lideri u BiH moraju iskoristiti postojeću šansu da se vrate konstruktivnoj politici.  


“Politički lideri moraju promijeniti kurs i hitno nastaviti sa procesom formiranja vlasti i drugim reformama koje su već odavno trebale biti provedene”, izjavio je Inzko. “Bosanskohercegovački lideri trebaju iskoristiti ovu šansu. Oni će biti odgovorni za razvoj i napredak njihove zemlje i to ne samo u naredne četiri godine već i u narednim decenijama”, naglasili su Inzko i Žbogar. 


Ključni izazovi uključuju vraćanje zemlje na put evro-atlantskih integracija i postizanje konsenzusa o sveobuhvatnoj ustavnoj reformi. “Ako stranke iskoriste ovu priliku, Bosna i Hercegovina može početi koristiti sve pogodnosti pozitivnih promjena u regionu”, rekao je ministar Žbogar.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko je zahvalio ministru Žbogaru zbog ključne uloge koju je Slovenija odigrala u nastojanjima da se osigura bezvizni režim za građane BiH, istaknuvši da “građani BiH žele daljnji napredak na putu integracija u EU.”

Europa.ba