Inzko se sastao sa predstavnicima akademske zajednice BiH

“Bez obzira na sve poteškoće u procesu formiranja vlasti, oktobarski izbori i dalje predstavljaju najbolju šansu za novi početak BiH”, rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU i otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Boris Iarochevitch sastali su se sa profesorima Murisom Osmanagićem, Dejanom Miloševićem i Vladimirom Premecom – predstavnicima stotinu intelektualaca iz Bosne i Hercegovine i inostranstva koji su potpisali “Otvoreni apel”. 


“Bosni i Hercegovini očajnički je potrebna snažna, principijelna i efikasna vlada, i potrebna joj je odmah”, naglasio je Inzko. On je pozvao nevladine organizacije i udruženja građana da nastave zahtijevati akciju od političkih lidera. “Birači su 3. oktobra ukazali svoje povjerenje strankama i pojedincima. Sada je vrijeme da oni koji su ga dobili opravdaju ukazano povjerenje”, rekao je Inzko.


“BiH i njeni građani ne mogu si priuštiti daljnja kašnjenja u provođenju ključnih reformi. Svaka nova vlada mora staviti program pristupanja EU u samo središte svog programskog djelovanja”, rekao je Inzko. Politički lideri moraju staviti interese glasača i države iznad svega ostaloga i formirati većinu koja će biti u stanju odgovoriti na izazove sa kojima se suočavaju ova zemlja i njeni građani.


Boris Iarochevitch, otpravnik poslova Delegacije EU u BiH, naglasio je da je neophodno poduzeti hitne mjere kako bi Ustav bio usklađen sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima te kako bi se poboljšala efikasnost i funkcioniranje institucija. Inzko i Iarochevitch također su istaknuli da će međunarodna zajednica ostati aktivno angažirana u Bosni i Hercegovini sve dok zemlja ne osigura punu integraciju u evroatlantske strukture kao suverena i prosperitetna država.


“Širom BiH ljudi žele radna mjesta, bolji životni standard, efikasniju borbu protiv kriminala i vladu koja će pokazati više razumijevanja – ovo su također ciljevi međunarodne zajednice”, izjavio je danas Inzko.

Europa.ba