Bosna i Hercegovina se može vratiti na evropski put

Napori koji su bili potrebni da bi se bosanskohercegovačkim građanima omogućilo putovanje bez viza su preduzeti da se građanima ove zemlje pruži “isto povjerenje, ista zaštita, iste prednosti koje uživaju građani država Evropske unije”, rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko.


 


“Cilj je bio osigurati stvarne koristi za građane BiH putem implementacije ambicioznih, ali razumnih reformi – i upravo to je i urađeno”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU učesnicima ceremonije dodjele nagrada u Sarajevu.


 


Na ceremoniji je Evropski pokret u Bosni i Hercegovini dodijelio počasne nagrade visokom predstavniku i specijalnom predstavniku EU te članici Evropskog parlamenta Tanji Fajon za doprinos koji su dali osiguravanju bezviznog režima putovanja.


 


“Evropska unija je jasno predstavila uslove i potom pomogla vlastima BiH da te uslove ispune i kada su uslovi ispunjeni, Evropska unija je odgovorila uputivši poziv Bosni i Hercegovini da se pridruži sistemu”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU te dodao da se isti model sada može primijeniti na čitav opseg reformi koje će Bosnu i Hercegovinu odvesti prema Evropi.


 


“Sada je vrijeme da se ponovo prione na posao”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “Sada je vrijeme da se krene iznova. Svi znamo da su tokom proteklih godina propuštene mnoge prilike, ali to ne znači da se Bosna i Hercegovina ne može vratiti na evropski put. BiH se može i mora vratiti na taj put – zato što je to put kojim građani ove zemlje žele ići.”

Europa.ba