Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko posjetio Žitomisliće i Mostar


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko posjetio je danas srpski pravoslavni manastir Žitomislići kako bi dao podršku povratku u Mostar i širi region Hercegovine.


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naglasio da vjerske zajednice mogu odigrati konstruktivnu ulogu u davanju podrške povratku i pomirenju. Povratak u BiH je uspješna priča: oko milion osoba je dobilo svoju imovinu natrag. Svima onima koji još uvijek žele da se vrate treba biti data podrška koja im je potrebna da bi bili u mogućnosti da to urade.


 


„Toleranciju zasnovanu na vjeri karakterizira snaga i sposobnost suosjećanja sa drugima“, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU danas. „Duhovni poriv da se riješe izazovi putem solidarnosti, putem saradnje i putem tolerancije, uistinu je utkan u tkivo društva u Bosni i Hercegovini“.


 


Nakon sastanaka sa političkim strankama iz Sarajeva i Banja Luke, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU danas se sastao sa predstavnicima političkih stranaka iz Mostara kako bi apelirao na brzo formiranje vlasti na državnom nivou što će potaknuti ekonomski i socijalni napredak zemlje, jačati pravnu državu te ubrzati napredovanje Bosne i Hercegovine u procesima integracije u EU i evroatlantske strukture.


 


 

Europa.ba