Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko pozvao na proaktivan međunarodni pristup u BiH

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko apelirao je na međunarodnu zajednicu da i dalje ostane ujedinjena i proaktivno angažirana u Bosni i Hercegovini. „Nakon četiri godine stagnacije, liderima u BiH je data šansa za novi početak“, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko visokopozicioniranim sagovornicima danas u Berlinu. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko se, između ostalih, sastao sa austrijskim ministrom vanjskih poslova Michaelom Spindeleggerom i njemačkim državnim sekretarom Wolfom-Ruthartom Bornom.


 


Kada je u pitanju ustavna reforma, Bosna i Hercegovina mora riješiti pitanje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci i to prioritetno. BiH također mora pojačati napore u cilju poboljšanja procesa odlučivanja u zemlji kako bi ubrzala svoju integraciju u EU. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko je naglasio da „još uvijek nemamo održiv i funkcionalan politički aranžman“. Inzko je istakao da se moraju povući jasne crvene linije. Vraćanje reformi unatrag i osporavanja Daytonskog mirovnog sporazuma moraju prestati. Nedavni Izvještaj Evropske komisije o ostvarenom napretku je potvrdio da je u posljednje četiri godine ostvareno samo minimalno napredovanje na putu BiH ka evroatlantskim integracijama i ispunjenju programa „5 plus 2“.


 


U subotu, 11. decembra, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko će govoriti na konferenciji na visokom nivou o Jugoistočnoj Evropi koju organizira Institut Aspen i Ministarstvo vanjskih poslova Austrije, a pod nazivom: „Perspektive za Jugoistočnu Evropu: Njemačka, Austrija i SAD u dijalogu sa liderima iz regiona“.


 


U svom obraćanju, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će naglasiti „proces regionalnog pomirenja koji je u toku“ u odnosima među državama Zapadnog Balkana, koji su se putem značajnih gesti i posjeta na visokom nivou znatno poboljšali u 2010.god. „Izgledi za pomirenje u regionu su bolji danas nego što su to bili tokom dvije decenije“, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko će dodati da se nada da će ovaj novi duh približavanja sada početi da ima pozitivne efekte i na političku scenu unutar BiH. „Izbori održani 3. oktobra su pokazali promjenu u podršci ka pragmatičnim i konstruktivnim opcijama. Sada je zadatak osigurati da se to odražava u politici i pristupu novih vlasti.  Oni moraju iskoristiti ovu šansu.“


 


Obraćanje visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU će biti dostupno u subotu na web stranicama www.ohr.int i www.eusrbih.eu. 

Europa.ba